Betereinder se “Real Talk”

Beweeg, Nuus

Refleksie deur: Lyn van Rooyen

 

“This event is an embarrassment,” so het Schalk van Heerden Woensdagaand se “Real Talk” geleentheid afgesluit. En hy het gesê dat daar volgende maand weer ‘n geleentheid gaan wees wat ‘n “embarrassment” gaan wees, en die volgende maand weer… Waarom sal FGK se kapel op ‘n gewone Woensdagaand stampvol mense sit wat ‘n geleentheid bywoon wat as ‘n verleentheid beskryf word?  Oud en jonk, Afrikaans en Engels, van Johannesburg tot Pretoria, meestal wit….ons het gekom om te luister. Luister na die ervarings van swart mense in Suid Afrika in 2018. Geluister na frustrasies en pyn van die verlede, maar ook van die hede. Geluister na die kommer oor die toekoms van ons land. Die vraag is verskeie kere gevra: “Wat kan ons as wit, meestal Afrikaanssprekende Suid Afrikaners doen om die skade te herstel?” Dis onmoontlik om bykans twee uur se gesprek in ‘n paar woorde op te som, maar wat ek oor en oor gehoor het, is “Sien my”.

  • Sien my, jou swart of bruin kollega, buurman, winkelassistent of taxibestuurder raak as ‘n mens geskape na die beeld van God,
  • Sien my raak met my agtergrond en met die effek wat rassisme en die apartheidstelsel op my psige en my ekonomiese situasie gehad het,
  • Sien my raak in die realiteit van my lewe, waar armoede, gebrek aan geleenthede en ‘Black Tax*’ my terughou,
  • Sien my raak deur my naam te ken, dit reg uit te spreek en my taal te leer praat,
  • Sien my deur sensitief te wees vir my kultuur en gebruike, en my reg aan te spreek,
  • Sien my deur nie die negatiewe prentjie van die media voor te hou nie, en veral ook nie eensydige boodskappe op sosiale media aan te stuur nie,
  • Sien my deur my na jou huis te nooi,
  • Sien my deur navraag te doen oor my lewe, my kinders, wat vir my belangrik is,
  • Sien my deur my kennis, gawes en talente raak te sien, en nie te aanvaar dat jy die kenner of die ekspert op alle velde is nie,
  • Sien my deur geleenthede te skep om my kennis en vaardighede te gebruik, maar ook jou kennis en vaardighede oor te dra.

Sien my! Hoe eenvoudig klink dit! Waarom het Schalk dan hierdie geleentheid as ‘n ‘embarrassment’ beskryf? Omdat dit vandag nog nodig is om kunsmatig sulke geleenthede te skep. Omdat dit moeilik is om met my deel aan die hede en die verlede gekonfronteer te word. Omdat iemand anders die voor-die-handliggende vir my moet sê. Omdat hierdie eenvoudige voorstelle, wat veral vir elke Christen vanselfsprekend behoort te wees, steeds nie die realiteit in ons daaglikse lewe is nie. Juis vir hierdie redes is sulke geleenthede onontbeerlik.

Dankie, Betereinders, vir skep van hierdie belangrike, uitdagende verleentheid.  

*Black Tax is deel van ‘n kollektiewe kultuur waar van enige persoon wat enige ekonomiese sukses behaal verwag word om verantwoordelikheid vir die uitgebreide familie te help dra. Bv., as ek ‘n woonstel het, word dit aanvaar dat ‘n jong nefie of niggie wat in die omgewing studeer by my sal intrek, en dat ek finansiële verantwoordelikheid hiervoor sal dra.

Jesus se gebed : Johannes 17

Jesus se gebed : Johannes 17

In Johannes 17 lees ons die langste gebed van Jesus. In die erediens het Adri-Marie van Heerden die beeld gebruik dat ons uitgenooi word om hierdie gebed af te luister. In hierdie gebed bid Jesus vir eenheid en ook vir ons ken van God. Dit is maklik om iets te breek,...

read more
Gehoorsaamheid as ‘n gewoonte

Gehoorsaamheid as ‘n gewoonte

Doen dit vir my! Hoeveel ouers het nie al hierdie woorde vir hulle kinders gesê omdat hulle nie een of ander taak wil verrig nie. Kind: "Maar ek wil nie skottelgoed was nie!" Ouer: "Jy doen dit vir my" Hierdie dinamiek probeer 'n verband bring tussen die opdrag en die...

read more
15 Mei 2020 Nuusbrief

15 Mei 2020 Nuusbrief

Geliefdes Verlede Sondag het ons gefokus op Jesus se woorde “Julle moet nie ontsteld wees nie”. Ons is ook steeds besig met ons Pinkstermateriaal. Eerskomende Sondag se erediens fokus op Johannes 14:15-21. Die dienste sal weerregstreeks op YouTube en Facebook...

read more
Waardes vir kinders

Waardes vir kinders

Waardes en ons kinders Die inperkingstyd gee vir ouers die geleentheid om sekere gesprekke met ons kinders te hê waarvoor daar soms nie genoeg tyd is nie. Ons het al voorheen na emosies gekyk. Watter gesprekke kan ons nog met ons kinders voer wat waardevol is? Dalk...

read more
Refleksiegebed

Refleksiegebed

REFLEKSIEGEBED (gebaseer op St. Ignatius van Loyola se Examen-gebed)   *Dit help om dele van hierdie gebed in jou joernaal neer te skryf. 1.Haal ’n paar keer diep asem om rustig te raak en word bewus van God se teenwoordigheid. 2.Vra vir God vir leiding in...

read more
‘n Groot bôrdinghuis

‘n Groot bôrdinghuis

Hoe leef ons tydens hierdie Covid-19 krisis met Jesus se woord, "Julle moet nie ontsteld wees nie"? Johannes 14:1. Hierdie woorde van Johannes 14 is die leesrooster teks in hierdie 5de week van die Paasseisoen. Die seisoen wat ons op die 50-dag pad tot en met Pinkster...

read more
Noodfonds

Noodfonds

FGK Noodfonds This is a relief fund in line with FGK Strategic plan for Beweeg, which is helping people in need. As a church, we have a specific focus, which is integrated and focussed on wholeness and relationships. We are not just a charity distributing handouts....

read more
Betereinder terugvoer

Betereinder terugvoer

Locked down, then what? What happened? On 23 March 2020 the Board of Betereinders reached immediate consensus that the Covid-19 crisis and subsequent lockdown would entail dire effects for society’s most vulnerable individuals. By 25 March the Board approved R75 000...

read more
As jy die gemeente se nuusbrief wil ontvang vul die volgende in.

As jy die gemeente se nuusbrief wil ontvang vul die volgende in.

Jy is nou ingeteken!

Share This